Blogi

Tulorekisteri 2019

05.12.2018

Lainatakseni 2pacia:

Change, shit
I guess change is good for any of us..

loppulyriikat eivät sitten enää sovikaan tähän blogiin :D

 

SUURIA MUUTOKSIA

Huhhuh, paljon ovat asiat muuttuneet since 1917, ensinnäkin huomenna on taas Suomen Itsenäisyyspäivä ja Suomi täyttääkin 101v! Onnea Suomi! Toisin oli asiat vuonna 1917, kun pitikin keksiä uusia verotuloja, kun vanhat tulolähteet eivät riittäneet silloisten menojen kattamiseen. Toisaalta ehkä ne asiat eivät olekaan juurikaan muuttuneet :D

Tuloverotus

Mutta nyt on pistetty systeemit kerralla uusiksi..

Lainatakseni yhtä ihanaa asiakastani Tuplar Oy:ta : Go big or go home!

God damn no nyt on verottaja pistänyt todellakin go big. Jos muuten tarvitset elämääkin suuremman asunnonvälittäjän, Go Big eli turvaudu Tuplar Oy:n puoleen. Ehdottamasti halu olla paras alalla, ohjaa Tuplar Oy:n toimintaa. Jos siis oikeasti haluat ammattitaitoisen, inspiroivan ja positiivisen välittäjän, joka jopa tietää rakentamisesta erittäin paljon, mene heti Kingin puheille.

 

KATRE

No niin ja vaihteeksi minun sanontoihin eli back to business: nimittäin niinkin ihana asia kuin tulorekisteri tulee voimaan 2019. Vähän virallisemmin kutsuttuna KATRE eli kansallinen tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019 ja on tähän mennessä ehtinyt aiheuttaa huimasti pelkoa, harmaita hiuksia ja stressiä yrittäjille (eli minulle).

Mediassa on ollut paljon klikkiotsikoita kuten: Yrittäjä, joko sinäkin olet varautunut tulorekisteriin?!  

Palkansaajillehan tämä merkitsee sitä, että jatkossa on vain yksi veroprosentti ja palkansaajan pitää itse huolehtia, että veroprosentti on riittävä.

Työantajat jotka käyttävät palkka.fi:tä, niin sitä kautta lasketuista palkoista lähtee tiedot automaattisesti tulorekisteriin, jos on antanut valtuuden palkka.fi:lle että ilmoitukset lähetetään automaattisesti.

Tilitoimiston kautta lasketut palkat, menevät myös tilitoimiston palkanlaskenta-ohjelmiston kautta tulorekisteriin.

 

TULOREKISTERIN KÄYTÄNTÖ

Tähän asti ilmoitukset annetaan maksetuista palkoista kuukausittain kausiveroilmoituksella verottajalle, ja sitten vuosittain kootusti vuosi-ilmoituksella. Tulorekisterin kautta, vuosi-ilmoituksista luovutaan ja palkat ilmoitetaan maksukohtaisesti  melkein reaaliaikaisesti. Myös kilometrikorvaukset, päivärahakorvaukset ja  esimerkiksi matkapuhelinedut täytyy ilmoittaa maksuperusteisesti. Tietojen ilmoittamisaika on jatkossa maksupäivä+5 päivää (sisältäen myös viikonloput). Näiden lisäksi täytyy antaa työnantajan erillisilmoitus, jonka määräpäivä on palkanmaksun seuraavan kuukauden 5.päivä. Mutta kuten normaalisti työnantajasuoritusten eli TAS:n maksupvm on edelleen 12. päivä.

Eli yhdellä ilmoituksella lähetetään verohallintoon palkkatiedot, sitä mukaan kun ne menee maksuun. Ja verohallinto jakaa tiedot eteenpäin muille sidosryhmille, kuten eläkevakuutusyhtiöille.

 

MIKÄ SITTEN MUUTTUU TULOREKISTERIN MYÖTÄ?

Tärkein asia kuitenkin mikä muuttuu jatkossa, on se, että joustavuutta palkanlaskennassa ei ole enää älyttömästi. Eli kun ilmoitetaan palkat, niin niitä ei helposti muuteta enää, koska tiedot on jo lähetetty jo eteenpäin verottajalle, joka on taas välittänyt tiedot eteenpäin sidosryhmille. Tähän asti liikkumavaraa on periaatteessa ollut se kuukausi, koska tiedot on pitänyt lähettää vasta seuraavan kuun 12. päivään mennessä. Joka on mahdollistanut muutokset ennen tuota 12. päivää. Mutta nyt ne pitää ilmoittaa jo viiden päivän jälkeen maksupäivästä.

Toinen asia on että palkkaennakoiden maksaminen vaikeutuu. Palkkaennakoiden osalta on jo tähän asti ollut ohjeistus, että ennakonpidätys on toimitettava silloin kun suoritus on maksettu. Mutta etenkin nyt tulorekisterin myötä, se iskee päin pläsiä. Eli jos maksat palkkaennakoita, et voi siirtää sitä 100€ ennakkoa täysimääräisenä työntekijälle, vaan sinun pitää se ilmoittaa palkanlaskijalle, joka laskee siitä ennakonpidätyksen ja ilmoittaa sinulle maksettavana summan. Siitä palkanlaskija lähettää ilmoitukset eteenpäin verottajalle 5 päivän sisällä. Eli se on sama sitten oikeasti laskea se palkka, josta on vähennetty ennakonpidätykset ja muut lakisääteiset maksut.

 

MITKÄ OVAT SANKTIOT?

Tulorekisteriin ilmoitettavien verotustietojen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä aiheutuvia seuraamusmaksuja ovat oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annetun lain (OVML) mukainen veronkorotus ja verotusmenettelystä annetun lain (VML) mukainen sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksu.

 

Suomen kielellä maksat 3€/päivä jos ilmoitus on myöhässä.

 

ALKUHUOJENNUS?

Verottaja on ilmoittanut että alkuvaiheessa saattaa uusien menetelmien käyttöönotossa tapahtua tahattomia virheitä ja viivästyksiä. Ja tämän takia ei ole kohtuullista määrätä seuraamusmaksuja, vasta kuin 2020 alusta.

 

MUTTA!(aina on mutta) Vuonna 2019 annettujen tietojen perusteella myöhästymismaksua määrätään ainoastaan silloin, jos tietojen myöhässä ilmoittaminen osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta velvollisuudesta ilmoittaa tietoja tulorekisteriin. En sitten tiedä mtn tuo ilmeinen piittaamattomuus varsinaisesti todetaan.. mutta ehkä tätä ei tarvitse kokeilemalla selvittää 8)

 

No mutta loppukaneettina, paljon on kehitytty ja kasvattu since 1917. Onnea Suomi 101- synttäreiden johdosta, ja on tämä vaan best place in the world, suuri kiitos ja kumarrus <3

Terveisin Honi

 

 

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ