Blogi

Somevaikuttajan, tubettajan ja bloggaajan verotus - näin valintasi vaikuttavat verotukseen

24.03.2021

Bloggaaminen työnä

Yhä useammalla meistä on nykyään oma YouTube-kanava, blogi, tai ainakin tili Instagramissa. Erilaista sisältöä tehdään eri kanaviin alkuun harrastusmielessä, mutta missä vaiheessa esimerkiksi bloggaamisesta tulee työ, ja miten palkkioita sekä saatuja tuotteita verotetaan? 

Halusimme Tilin Takojien toimesta avata aihetta, joten tästä blogista löydät neuvot, joilla tunnistat milloin verottaja pitää bloggaamista tai sometöitä ammatin- tai liikkeenharjoittamisena sekä vinkit sopivan yritysmuodon löytämiseen, palkkioihin ja sopimuksiin liittyen. 

Toisin sanoen, bloggaajan verotus ja vähän enemmän, tiivistetyssä paketissa.

 

Elinkeinotoiminnan tunnusmerkit - somesta työ

Bloggaaminen, vloggaaminen tai somejulkaisut ovat harrastustoimintaa niin kauan, kuin niitä tehdään päätyön ohella ilman rahanarvoisia etuja. Toiminta voidaan katsoa ammatin- tai liikkeenharjoittamiseksi, kun elinkeinotoiminnan tunnusmerkit täyttyvät. 

Elinkeinotoiminnalle tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi:

 • ansiotarkoitus, voiton tavoittelu
 • taloudellinen riski
 • toiminnan itsenäisyys
 • toiminnan laajuus
 • toiminnan suunnitelmallisuus
 • toiminnan jatkuvuus

Kun yllä olevat tunnusmerkit alkavat täyttymään, olet varmaan jo huomannut, että tekemisesi vaatii yhä enemmän aikaa ja panostusta, ja se on näkynyt uusina lukijoina tai seuraajina. Kun et enää ehdi bloggaamisen tai tubetuksen rinnalla tehdä päivätöitä, täyttyvät tunnusmerkeistä jo taloudellinen riski, toiminnan laajuus, jatkuvuus sekä toiminnan suunnitelmallisuus. 

Olet saattanut alkaa arvostamaan myös niitä yrittäjyyden parhaimpia puolia — esimerkiksi  toiminnan itsenäisyys on sinulle arkipäivää. Se oletkin sinä, joka suunnittelet oman aikataulusi. Kaikki nämä edellä mainitut asiat ovat ohjanneet sinut tekemään työtä ansiotarkoituksessa, eli voiton tavoitteluun. Näyttää siltä, että harrastuksestasi on tullut työ, joten vertaillaan seuraavaksi sinulle sopivia yrittäjyyden muotoja.

 

Yritysmuotojen vertailu - mikä sopii bloggaajalle, tubettajalle tai somevaikuttajalle?


Kevytyrittäjänä toimiminen on helppoa ja se sopii henkilölle, joka tekee julkaisuja vähän laajemmin kuin pelkkänä harrastuksena. Ansiotason näkökulmasta kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto tekijälle, jolle verotettavia ansioita yhteistöiden tiimoilta kotiutuu alle 5000 €:n arvosta vuodessa. Kevytyrittäjyyttä tarjoavat palvelut on rakennettu hyvin automatisoiduiksi, ja ne ottavat palkkiona kiinteän prosenttiosuuden liikevaihdostasi. 

Toiminimi on kätevä tapa aloittaa yrittäjänä, sillä joustavan yritysmuodon parissa pääset helposti yritystoiminnan rutiineihin käsiksi. Kun bloggaamisesta tai muusta kanavasta saamasi ansiot alkavat olemaan suuremmat kuin 5000 € vuodessa, kannattaa ottaa mukaan kirjanpitäjä, joka huolehtii verotusasioistasi. Henkilökohtaista palvelua hyödyntämällä saat aina tarvittavat vinkit esimerkiksi yleisiä kirjanpitoasioita, sopimuksia, palkkioita tai verovähennyksiä koskien.

Osakeyhtiöön vaihtamista on hyvä harkita silloin, kun tulotasosi alkaa kulujen jälkeen olemaan n. 40 000 € ennen veroja. Sopivimman yritysmuodon valitset itsellesi arvioidun ansiotason mukaan. Kun teet tulotasoosi sopivalla yritysmuodolla töitä, hyödyttää se sinua verotuksessa.

 

Bloggaajan verotus kirjanpitäjälle vai kevytyrittäjyys?

On yleinen harhaluulo, että kirjanpitäjän palkkaaminen olisi kalliimpaa kuin esimerkiksi kevytyrittäjyys. Tilin Takojilla kirjanpitäjien palvelut ovat kustannuksiltaan alkaen 40 €/kk, riippuen palvelupaketin sisällöstä. Kannattaa siis vertailla paljonko esimerkiksi kevytyrittäjänä toimiminen vie liikevaihdostasi kuukaudessa.

Yrittäjän on hyvä olla tietoinen omaan liiketoimintansa liittyvistä luvuista itsekin, mutta kirjanpitäjältä saatu henkilökohtainen neuvonta auttaa varmistamaan muun muassa sen, että kaikki todelliset yritykseesi liittyvät kulut tulevat vähennetyiksi. Samalla huolehdit siitä, että vähennyksiin ei sisällytetä vahingossa kuluja, jotka eivät yritystoiminnan alle kuulu. 

Pitkällä aikavälillä toistuvat virheet saattavat verotarkastuksen myötä aiheuttaa ikäviä ja kalliita yllätyksiä, jotka olisivat kirjanpitäjän henkilökohtaisen opastuksen kautta olleet vältettävissä. Bloggaajien, tubettajien ja somevaikuttajien yhteistyöstä saamat palkkiot saattavat myös herättää kysymyksiä verotuksen suhteen, jolloin kokemusta omaavan asiantuntijan neuvoilla vältät virheelliset tulkinnat.

 

Bloggaajan verot - palkkiot, tuotteet tai palvelut

Erilaiset kumppanuudet ja yhteistyöt ovat yksi tapa saada ansioita omasta blogista tai vlogista. Kaupalliset yhteistyöt tuovat sovitusta työstä vastineeksi palkkion, tuotteita tai palveluita. Näitä ovat muun muassa:

 • saadut rahakorvaukset
 • erilaiset tavarat ja etuudet
 • alennukset
 • lahjakortit
 • matkat 
 • tapahtumakutsut

Nämä työstä saadut vastineet sijoitetaan verotuksessa termien työkorvaus, käyttökorvaus sekä palkka alle, ja ne ovat verrattavissa ansiotuloihin. Tavanomaiset mainoslahjat sen sijaan eivät ole verotettavaa tuloa. Mainoslahjoina pidetään esimerkiksi arvoltaan vähäisiä esineitä tai tavaroita, joissa on mainostavan yrityksen logo ja joita et pysty helposti muuttamaan rahaksi. Mikäli korvaukseksi esimerkiksi blogikirjoituksesta on sovittu erikseen mainoslahja, sen käypä arvo on kuitenkin bloggaajan veronalaista ansiotuloa sekin.

 

Työkorvaus, käyttökorvaus ja palkka

Korvausta, joka maksetaan työstä, tehtävästä tai palveluksesta, mutta joka ei ole palkkaa, kutsutaan verottajan mukaan työkorvaukseksi. Se on sinulle saajana elinkeinotoiminnan tuloa eli yritystuloa. Työkorvausta voi olla myös yksittäinen tai satunnainen työstä maksettava suoritus, kun tekijä on yksityinen henkilö, joka ei ole työsuhteessa työn teettäjään.

Esimerkki: Kirjoittaessasi julkaisuja omaan blogiisi satunnaisesti, saatat saada eri yrityksiltä silloin tällöin tavaralahjoja, vaikka toimintasi on epäsäännöllistä. Tavaralahjojen arvo katsotaan kuitenkin veronalaiseksi ansiotuloksi, jonka olet saanut bloggaamisesi kautta. Kyseessä on verottajan termein työkorvaus.

Käyttökorvaus

Verottaja määrittelee käyttökorvaukseksi esimerkiksi tekijänoikeuden ja teollisoikeuden käyttämisestä, käyttöoikeudesta tai käyttöoikeuden myynnistä maksetun korvauksen. Käyttökorvaus voi olla veronalaista ansio- tai pääomatuloa.

 • Tekijänoikeus voi liittyä
 • kirjalliseen teokseen
 • taideteokseen
 • valokuvaan.

Teollisoikeuksia ovat 

 • patentit
 • mallioikeudet
 • tavaramerkit

Esimerkki: Olet vloggaajana saanut sovituksi yhteistyön, jonka tiimoilta teet yrityksen sivuille matka-aiheisen videon sekä muutamia videoidesi inspiroimia reseptejä. Olet sopinut reseptikohtaisen palkkion, ja yhteistyönne myötä niiden tekijänoikeudet siirtyvät yritykselle, jolta toimeksiannon sait. Työstäsi saamaa korvausta kutsutaan käyttökorvaukseksi.

Palkka

Työstä, tehtävästä tai palveluksesta maksettua vastiketta pidetään verotuksessa joko palkkana tai työkorvauksena. Palkka on helposti määriteltävissä, kun se on tehdystä työstä saatu tuntikorvaus. Määritelmä saattaa täyttyä myös silloin, kun teet töitä yrityksen tiloissa, yrityksen ohjeistusten mukaisesti ja henkilöstön työntekoon osallistuen.

Esimerkki: Olet somevaikuttaja ja osallistut mainostavan yrityksen tuotekehitystyöhön samalla tavoin kuin yrityksen työntekijät. Kirjoitat aiheesta myös heidän nettisivuilleen. Kaikki työ tapahtuu mainostavan yrityksen työvälineillä ja työtiloissa, yrityksen ohjeiden mukaisesti. Kumppanilta saamasi tulo on palkkaa.

Verovähennykset ja blogi

Bloggaajien, somevaikuttajien, tubettajien ja freelancereiden verovähennyksiin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa muuhunkin ammattiin tai työhön: kaikki kulut, jotka liittyvät yritystoimintasi pyörittämiseen ovat vähennettävissä. Vähennettävä kulu on esimerkiksi vloggaamista varten ostamasi kamera. 

Hyödyt verovähennyksistä parhaiten, kun sinulla on toimintaa toiminimen tai Oy:n kautta, ja sinulla on erikseen kirjanpitäjä, joka osaa tarkemmin opastaa mitä kaikkea voit vähennyksiksi laskea. Tulonhankkimisvähennys (750 €) tehdään automaattisesti kaikille verovelvollisille henkilökohtaisessa veroilmoituksessa.

Esimerkki: Saat muutamasta vlogista työkorvauksen, josta on pidätetty ennakonpidätys. Voit lisätä vähennyksiin todelliset aiheutuneet kulut, kuten tekemäsi kameraostoksen ja markkinointikulut, jotka ylittävät tuon 750 €:n rajan.

Kuitit ja tositteet vähennyksiä koskien tulisi säilyttää kuusi vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Olipa kyse kuiteista, sopimuksista tai muista dokumenteistasi yritystoimintaasi koskien, kannattaa asiakirjat säilyttää sähköisessä muodossa.

Some-yhteistyösopimus

Jotta saat jokaisen yhteistyön mainostavan kumppanin kanssa maaliin ilman epäselvyyksiä aina palkkion maksuun saakka, suosittelemme, että teet jokaisesta toimeksiannosta kirjallisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen yksityiskohtiin on hyvä kirjata ainakin seuraavat tiedot:

 • toimeksiantaja
 • toimeksiannon tekijä
 • mitä toteutetaan ja missä ajassa
 • palkkio
 • maksukäytännöt
 • peruutusehdot
   

Toimeksiantajan luotettavuudesta saat viitteitä tarkastamalla esimerkiksi YTJ:n ja verohallinnon rekisterit, sekä yrityksen tiedot verkosta tutkimalla.

Asiantuntevia vinkkejä onnistuneisiin kumppanitoteutuksiin tarjoaa muun muassa IAB Finland, joka on koostanut oppaat yhteistöitä koskien sekä bloggaajille että tubettajille.

 

Kysy meiltä verotuksesta

Toivottavasti sait koosteesta vinkkejä oman bloggailun tai tubetuksen yhteistyökuvioiden tueksi. Meille ei yksikään kysymys ole turha tai kukaan asiakas ole liian pieni, sillä me ollaan täällä teitä varten. Jos aihetta koskien jäi jokin mietityttämään, kysythän meiltä, se ei vielä maksa mitään.

Apua saat esimerkiksi meidän asiakkuusjohtajalta Henriltä, joten Henkalle soittoa +358505980081 tai mailia henri.kylen@tilintakojat.fi

Kovasti meillä edelleen harrastetaan myös omissa kanavissa, joten otahan Tilin Takojat seurantaan!

TilinTakojat YouTube 
Instagram

Aurinkoa kevääseen :)

Terveisin, Honi ja tiimi
 

CTA: Kysy verotuksesta

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ