Blogi

RAVINTOLOIDEN TUKIESITYS POIKKEUSTILANTEESEEN JA ARVONLISÄVEROJEN TAKAISIN LAINASAAMINEN

07.05.2020

UUDELLEENTYÖLLISTÄMISEN TUKI

 • Tuetaan yritysten kykyä työllistää työntekijöitä toiminnan käynnistyessä uudelleen.

 • Tuen määrä on 1 000 euroa työntekijää kohden. Edellytyksenä tuen myöntämiselle on, että yrityksen maksama palkkasumma työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa.
 • Tukea myönnetään enimmillään siitä kokoaikaisia työntekijöitä vastaavasta määrästä, joka työskenteli yrityksessä ennen kriisin alkua. Tukea voidaan myöntää yritykselle enimmillään 800 henkilöstä.
 • Yrityksen saamat mahdolliset muut tuet voivat vaikuttaa lopulliseen tuen määrään.
 • Tuki myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus.

 

HYVITYS TOIMINNAN RAJOITTAMISESTA

 • Hyvitetään kohtuullisesti rajoituslain vaikutuksia ravitsemisyrityksen mahdollisuuksiin hoitaa joustamattomia juoksevia kustannuksia.
 • Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Hyvityksen määrä määräytyy yrityksen myynnin muutoksesta yksittäisenä kuukautena: vain muutoksen mukainen osuus joustamattomista juoksevista kustannuksista hyvitetään. Kohtuullisena hyvityksenä pidetään 15 %.
 • Hyvityksellä ei kompensoida myynnin laskua, jota hyödynnetään laskennallisesti hyvityksen määrittelyssä. Hyvitys voi enimmillään olla 500 000 euroa.
 • Yrityksille, joilla tammi-helmikuun keskimyynti on yli miljoona euroa, hyvityksen määrä on miljoonan ylittävältä osalta 5 prosenttia.
 • Hyvityksen määrästä vähennetään mahdolliset ELY-keskukselta tai Business Finlandilta saadut koronaepidemiaan perustuvat tuet.
 • Hyvitys suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Osalle yrityksiä, kuten muita tukia hakeneille yrityksille, hyvitys myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus.
 • Hyvitys maksetaan kahdessa erässä yrityksille, joille se suoritetaan joukkomaksatuksena. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti.

Täältä voi lukea tarkemmin alustavasta esityksestä.

Tämä on toki vain nyt alustava esitys, on mahdollista ja hyvin todennäköistä että moni asia ehtii muuttua vielä, ennen kuin saadaan taas selkeät raamit ehdoille ja tuille.

Huomioitavaa tuossa on, että ravintola-alan tammi- ja helmikuun myynnit ovat yleensä vuoden hiljaisimmat kuukaudet, joten siihen verrattuna, hyvitys ei ole kovin kummoinen monellakaan yrityksellä. Tähän asti laskin noin 7 ravintola-asiakkaalle ihan vaan uteliaisuudesta paljon hyvityksen määrä olisi: korkein summa oli 956€. Tämänkin kohdalla vain sen takia, koska ELY-keskukselta ei vielä ole myönnetty tälle yritykselle avustusta.

Jos otetaan myönnetyt tuet ja avustukset huomioon, monelle annettava hyvitys on pyöreä 0€.

Monelle tämä varmasti on hyvin nurinkurista, että ”rangaistaan” yrityksen kehittämisestä jos onkin kyennyt tekemään edes jonkunlaista myyntiä huhtikuussa. Toisaalta rangaistaan myös siitä, jos on saanut Business Finlandilta tai ELY-keskukselta tukea, joka ei liity millään tavalla menetettyyn myyntiin.

Odotellaan kuitenkin vielä lopullista versiota tästä kaksiosaisesta tukimallista. Neuvoisin kuitenkin tässä vaiheessa hakemaan mieluummin ELY-keskukselta tai Business Finlandilta tukea jos on siihen mahdollisuutta.

Lisäneuvona nyt heille, jotka ovat saaneet Business Finlandilta tai ELY-keskukselta esiselvitystukea ja harkitsevat kehittämishankkeen aloittamista. Tehkää loppuraportti esiselvityshankkeesta (vaikkei se olisi vielä projekti aikataulullisesti päättynyt), ja mieluiten siten, että esiselvityshanke on jatkumoa kehittämishankkeelle. Laittakaa tästä minulle mailia, jos on jotain epäselvää tai kysyttävää hon.vu@tilintakojat.fi

 

ARVONLISÄVEROJEN TAKAISINLAINASAAMINEN

Hallitus päätti myös valmistella esityksen eduskunnalle arvonlisäverojen takaisinlainasaamisesta yrityksille alkuvuoden 2020 osalta.

11/2019, 12/2019 ja 01/2020 arvonlisäveroja voitaisiin palauttaa yrityksille. Tämän ehtona on, että palautetut ja lykätyt arvonlisäverot maksettaisiin takaisin valtiolle kahden vuoden aikana. Kyseessä on siis laina ja hakemuksia käsitellään kesäkuussa manuaalisesti.

Lukekaa ihmeessä aiemmat blogit myös läpi, ja etsikää tietoa ja kysykää myös jos ette ole varmoja. Pyrimme auttamaan niin paljon kuin mahdollista tässä tilanteessa kaikkia hädässä olevia. Apua on tänne hankittu osaavan henkilökunnan muodossa, olkaa siis reippaasti omaan kirjanpitäjään yhteydessä ja pliis pyytäkää apua, jos koette tarvitsevanne sitä.

Apua löytyy täältä myös Henri Kylen – asiakkuusjohtajan muodossa, joten Henkalle soittoa +358505980081 tai mailia henri.kylen@tilintakojat.fi , niin Henri auttaa.

Voimia ja tsemppiä kaikille <3

 

Terveisin Honi

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ