Blogi

PALKKAA VAI OSINKOA

25.11.2019

PALKAN JA OSINGON VEROTUS

Palkan eli ansiotulon verotus on progressiivista. Eli vero kasvaa asteittain ja veroprosentti nousee palkan noustessa.

Osingon verotus ei ole noin suoralinjaista, ja ehkä hyvä niin. Luonnollisen henkilön listaamattomasta yhtiöstä saama osinko jaetaan verotuksessa pääomatulo-osinkoon ja ansiotulo-osinkoon.

Pääomatulo-osinkona saatuun tuloon kohdistuu matalimmillaan 26% veroaste, jos otetaan huomioon yhtiön maksama 20% yhteisövero ja osinkoon kohdistuva 7,5% ennakonpidätys.

Muistatteko vielä entisaikaan, kun oli olemassa 9% verovapaa osinko? Tuohon lähin verrattava on 8% osinko. Osakas voi nostaa 8%:n vuotuinen tuoton yhtiön nettovaroista. Tämän rajoissa jaettu osinko on kalenterivuodessa 150.000 euron määrään saakka 25-prosenttia veronalaista pääomatuloa ja 75-prosenttisesti verovapaata tuloa. Saadusta osingosta siis maksetaan kaiken kaikkiaan 7,5% veroa.

Jos taas 8% osinko ylittää kalenterivuoden aikana 150.000 euron rajan, 85% siitä ylittävästä osuudesta on veronalaista pääomatuloa ja 15% ylittävältä osuudesta taas verovapaata. Saadusta osingosta menee siis tältä osin veroa 28,9% kaiken kaikkiaan, JOS ylittävä osuus on 30000 euroa ja pääomatuloverokanta on 34%.

Mikäli osinkoa jaetaan enemmän kuin 8% yhtiön nettovaroista, osingosta veronalaista ansiotuloa on 75% ja verovapaata tuloa 25%.

Jos jaksat vielä lukea, onneksi olkoon, sinulla ei ole virallisesti parempaa tekemistä.

Palkkana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä esimerkissä osakkaan ansiotulo on koko vuonna 49470€.

Veroja yhteensä hän maksaa ansiotuloistaan 29% eli 14346€ ja sotua 530€ eli yhteensä 14876€.

Osinkona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä esimerkissä osakkaan ansiotulo (75%) on 29325€ ja veronalaista pääomatuloa (25%) 850€. Veroja yhteensä maksetaan 20% yhteisöveroa eli 10000€, osakkaan ansiotuloveroa 20% eli 5865€ ja osakkaan pääomatuloveroa 30% eli 255€. Kaiken kaikkiaan veroja maksetaan siis yhteensä 16120€.

 

Kummatkin esimerkit ovat kärjistettyjä ja huomataan että palkkana nostaminen on edullisinta. Mutta tämä johtuu vaan tietenkin siitä että tässä esimerkissä nostettiin 49470€ palkkana, koska jos olisi nostettu enemmän, myöskin verot olisivat kasvaneet, jolloin osinko-vaihtoehto olisi sitten edullisempi.

PITKÄN AIKA VÄLIN SUUNNITELMA

Itse inhoan ylikaiken liian pitkälle suunnittelemista, mutta tässä tapauksessa olisi hyvä olla kirkas tavoite mielessä. Onko sinulla tavoitteena saada kaikki raha omaan taskuun heti, vai haluatko saada rahaa ulos siten että se on mahdollisimman vero-optimoitu?

Omasta mielestäni kultainen keskitie on fiksuinta, eli nostaa sen verran palkkaa kuin itse oikeasti tarvitsee ja loput jättää yrityksen varallisuutta kasvattamaan sijoittamalla varat eteenpäin ja nostaa joka vuosi sen 8% osingon. Alhaalla vielä kaavio, joka toivottavasti antaa vähän suuntaa omien varojen suhteen.

Hyvää alkanutta maanantaita kaikille, terveisin Honi

Palkkana vai osinkona

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ