Blogi

MUUTOKSEN HAKEMINEN TULOVEROTUKSEEN

07.04.2019

 

ONKO JO LIIAN MYÖHÄISTÄ TEHDÄ OIKAISUVAATIMUSTA? Milloin veropäätöksen oikaisuvaatimuksen voi tehdä?

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä heti verotuksen päättymisen jälkeen. Verovuodesta 2017 alkaen muutoksenhakuaika on 3 vuotta. Eli jos tilikausi on päättynyt 30.6.2018, verovuoden 2018 koskeva oikaisuvaatimus on oltava perillä Verohallinnossa viimeistään 31.12.2021.

Jos oikaisuvaatimus koskee verovuotta 2016 ja sitä aikaisempia vuosia, muutoksenhakuaika on tällöin 5 vuotta.

MILLAISISSA TAPAUKSISSA PITÄÄ TEHDÄ OIKAISUVAATIMUS?

Meille on viime syksyn mittaan tullut kourallinen uusia asiakkaita, jotka ovat kerrassaan inspiroivia ja parhaita siinä mitä tekevät. Heidän vahvuuksia ei tietenkään ole ollut talouden puoli, ja eikä heidän siinä tarvitsekaan olla. He ovat luottaneet tilitoimistoon ja tilintarkastajiin, että he osaavat hommansa. Onneksi suurimmaksi osaksi on tosiaan näin. Mutta näiden asiakkaiden kohdalla kävi vähän huonommin.

Kaikki nämä uudet asiakkaat pitkittävät tilitoimiston vaihtoa liian pitkään, jolloin ongelmat vaan kasaantuivat vuodesta toiseen. Jokaisen näiden kohdalla vaadittiin, ihan minun henkilökohtainen tapaaminen, montakin kertaa, jossa avasin heidän tuloslaskelmia ja taseita, että tämä ei voi olla näin eikä se anna tällä hetkellä oikeaa kuvaa yrityksen tilanteesta. Esimerkkinä jos siis kassa näyttää 40000€, mutta sinulla on oikeasti käteistä vain 10000€, niin silloin jokin on vialla. Jos pankkitilin saldo on tosiasiassa vain 60000€, mutta kirjanpidossa näyttää 90000€, niin silloin jokin on vialla.

Näissä tapauksissa verotarkastuksen jälkimainingit voivat olla kohtalokkaat. Verotarkastajan tehtävähän ei ole oikaista yrittäjän kirjanpitoa. He arvioivat kirjanpidon oikeellisuutta, ja jos siellä näkyy että kassassa pitäisi olla 40000€, ja sinulla tosiasiassa on 10000€, sinun kontolle jää osoittaa toisin. Verotarkastaja tekee oman arvionsa tilanteesta, ja laittaa sinulle arvioverotuksen. Sinä voit joko oikaista kirjanpitoa tai maksaa verot mukisematta. Hyvin yleinen vaihtoehto on  myös, että yrittäjä kokee helpoimmaksi ajaa firma konkurssiin.

Onneksi näiden asiakkaiden kohdalla, sain ylipuhuttua että tilanteeseen täytyy NYT puuttua ja oikaista tilanne, ennen kuin on liian myöhäistä.

ONKO OIKAISUVAATIMUS LIIAN TYÖLÄSTÄ?

Kaikkihan tietää että tilinpäätösaika ajoittuu yleensä tammikuulle- huhtikuulle. Meilläkin täällä, kuten varmasti monissa muissakin tilitoimistoissa ollut älyttömän kiirettä. Itse allekirjoittanut, olen rehellisesti ollut joka ikinen päivä ollut toimistolla, maanantaista sunnuntaihin (lukuunottamatta viime vkonloppu, kun palkattiin Laura meille töihin, ja siitä hyvästä annoin itselleni yhden vkonlopun lepoa, jolloin korkeintaan vastasin maileihin, kiitos Laura <3).

Vaikka minulla on ihan pirunmoinen kiire ollut, olen siltikin sitä mieltä, että oikaisuvaatimus täytyy ehdottomasti tehdä. Sillä jos sitä ei tehdä, ja annetaan ongelman kasvaa entisestään, löydät edestäsi suoraan sanottuna ennemmin tai myöhemmin sellaisen paskamyrskyn, jonka haluat välttää.

Eli työlästä se on, mutta se kannattaa silti tehdä. On varmasti turhauttaa lähteä kaivamaan vuodesta 2014 asti, että mitä silloin on tapahtunut jne. Mutta voin vakuuttaa että paljon helpompaa se on käydä asiantuntevan kirjanpitäjän kanssa, kuin verotarkastajan kanssa läpi.

Näissäkin tapauksissa vaadittiin, että istuttiin alas yrittäjien kanssa parikin kertaa. Ja käytiin vuosi vuodelta läpi, että mistä nämä väärinkirjaukset voisivat johtua, mitkä asiahaarat on vaikuttanut tilanteeseen jne. Monesti se kuitenkin vain vaatii oikeasti välittävän ja asiantuntevan kirjanpitäjän, joka haluaa auttaa oikeasti. Työmaa oli näissä joka ikisessä iso, etenkin kun yrität saada selvää, mikä logiikka on ollut aikaisemman tilitoimiston kirjauksissa.

Mutta voin tyytyväisenä sanoa, että kaksi tapausta on jo selvitetty. Yhdessä tapauksessa, pankkitili heitti tosiaan sen 30000€, jolloin tarkemmin kun ruvettiin selvittämään tilannetta, kirjanpito oli täysin epäluotettava eikä millään tavalla juokseva tiliotteen kanssa. Tämän yrittäjän osalta, piti korjata kirjanpitoa alusta 12/2016 tähän päivään asti. Nyt yrittäjä voi olla rauhassa ja varmoin mielin, että kirjanpito antaa todenmukaisen kuvan yrityksestä.

Toisen asiakkaan osalta, kassa näytti aivan liian suurelta, joka oikaistiin edellisen tilitoimiston kautta valitettavasti osakaslainasaamisella. Tässähän ei ole muuten mitään ongelmaa, jos asia olisi tosiaan näin, mutta kun tässä tapauksessa osakas ei ole ottanut lainaa yritykseltä. Yhtäkkiä asiakkaalle pamahti 17000€ mätkyt tästä osakaslainasaamisesta johtuen… ja ihan kaikilla ei ole varaa noita maksaa omasta pussista noin vaan. Tämän asiakkaan osalta, korjattiin kirjanpitoa 2015 vuodesta asti. Arvio lopputulemasta on, että asiakkaan ei tarvitse maksaa omasta pussista mitään, ei myöskään tarvitse maksaa yritykselle osakaslainaa takaisin koska sellaista ei tosiasiassa ollut, ja yritys maksaa veroja lisää n.5000€.

Minulla odottaa vielä kolmas tapaus, jota joudun oikaisemaan 2014 vuodesta lähtien, ja sieltäkin löytyi heti alusta selkeä virhe. Siinäkin vaadittiin vaan sellainen, että katsotaan pääkirja kassan saldosta alusta asti, ja löytyi heti ensimmäiseltä kuukaudelta virhe. Huomattiin, että parilta ensimmäiseltä kuukaudelta, yritys ei ole saanut tilityksiä. Myyntiraportin mukaan kuitenkin pitäisi olla tilityksiä, mutta kun tiliotteella ei näy tilityksiä, kassan saldo näyttää liian suurelta. Ensimmäinen virhehän on, että kassan kautta näitä kirjataan edes alun perin. Mutta tätä saan tässä sunnuntain iloksi alkaa korjailemaan.

 

OIKAISUVAATIMUKSEN ENSIMMÄISET ASKELEET

Tärkeintä on että haet ensimmäisenä ulosoton kieltämistä tai keskeyttämistä, siksi ajaksi kun verotusta oikaistaan. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa määrättyjä veroja, ja odotellaan kärsivällisesti uusia verotuspäätöksiä.

Sitten haetaan oikaisuvaatimusta kirjallisesti mielellään OmaVeron kautta. Oikaisuvaatimukseen on aina ilmoitettava seuraavat asiat:

  • muutoksenhakijan nimi ja Y-tunnus
  • mihin päätökseen ja minkä verovuoden verotukseen halutaan muutosta
  • miten verotusta halutaan muutettavaksi
  • millä perusteella muutosta vaaditaan

Oikaisuvaatimus on allekirjoitettava ja siihen on liitettävä asiakirjat joihin oikaisuvaatimus perustuu.

 

APUA LÖYTYY, JOS VAIN OSAAT PYYTÄÄ

Jos siis tarvitset oikaisuvaatimuksiin ja kirjanpidon oikaisemiseen apua, takautuviltakin vuosilta, ota minuun yhteyttä. Kirjanpito on kuitenkin siitä hyvä, että jos on tapahtunut virheitä, ne löytää aina. Joten vaaditaan vaan huima annos kärsivällisyyttä ja tietoa ja taitoa, että asia selkenee.

Näillä sanoilla, toivotan hyvää kevättä kaikille, ja toivotan itselleni vielä loppukiriä huhtikuun loppuun :D

Terveisin Honi

PS. seuratkaa minua youtubessa

Vlogini kautta näet viikon välein, mitä minulle (TilinTakoja) ja toimiston väelle kuuluu

PS. tässä vielä linkkiä oikaisuvaatimukseen verottajan sivuille:

Tmi:t&henkilöyhtiöt

Yhteisöt

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ