Blogi

Lahjojen verotus

08.11.2018

Lahjojen verotus.. Ostatko lahjakortin vai esineen työntekijöille? Ovatko ne palkkaa vai verovapaata? Ketä lähtökohtaisesti edes kiinnostaa näin tylsä aihe? No tähän aikaan vuodesta yrittäjille ja kirjanpitäjille, nämä asiat ovat verrattavissa jännittävään dekkariin lahjojen verotuksesta... Tai sitten ei... mutta kuitenkin asioita, jotka on yrittäjän hyvä tietää.

Vapautus lahjan verotuksesta?

Henkilökunnalle annettu lahja on verovapaata, jos lahja on kohtuullinen, eikä se ole rahaa eikä lahjakortti. Eli esimerkkinä joulukinkku, herkkukori tai jokin esine. Jokaiselle työntekijälle on annettava samanarvoinen lahja, jota työntekijä ei saa itse valita. Yksittäinen työntekijän lahjan arvo on kohtuullinen, kun se on maksimissaan 100 euroa vuodessa.

Eli työntekijältä ei tällöin pidätetä lahjasta veroa eikä se vaikuta eläkevakuutusmaksuihin. Henkilökunnan lahja on yritykselle verotuksessa vähennyskelpoista kulua, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta ei ole.

Porsaanreikä lahjan verotuksessa!

Poikkeuksena 100 euron yhteissummalle on silloin kun työntekijällä on vuoden aikana ollut jokin erityinen merkkipäivä; 50-, 60-, 70-vuotispäivä, hääpäivä tai hän on valmistunut ammattiin. Silloin merkkipäivämuistaminen voi olla arvoltansa 1-2 viikon bruttopalkan arvoinen esinelahja.

Joulurahat sekä muut yleiskäyttöön soveltuvat lahjakortit, kuten esimerkiksi Citymarketin lahjakortti ja muut rahaan verrattavat suoritukset henkilökunnalle katsotaan palkaksi niiden arvosta riippumatta. Eli rahalahjat ja lahjakortit ovat aina verottajan silmissä palkkaa. Yksilöity lahjakortti, eli esimerkiksi sellainen, jolla voi valita yhden kolmesta tuotteesta on verovapaa.Vaikka työntekijä saa siinä itse valita itselleen lahjan, on kuitenkin tuotteet rajattu kolmeen, jotka työnantaja on itse rajannut.

Mikä on mainoslahjaa?Ja miten sellaisen lahjan verotus käyttäytyy?

Yhteistyökumppaneiden lahjat ovat antajan verotuksessa 100 %:sesti vähennyskelpoisia, silloin kun lahja on verrattavissa tavanomaiseen mainoslahjaan. Myös yrityksen omia tuotteita voidaan antaa mainostarkoituksessa. Mainoslahja voi olla arvoltaan max. 35 euroa saajaa kohden.

Tähän väliin täytyy lisätä, että jos teillä on mietinnässä mainoslahjojen tilaaminen, niin suosittelen lämpimästi meidän omaa asiakasta Scancap Finland Oy:ta. Mainoslahja on kuitenkin erinomainen tapa lisätä yrityksen näkyvyyttä ja positiivista yrityskuvaa, sekä vahvistaa asiakasuhteita. Klikkaamalla tästä, pääset suoraan shoppailemaan mainoslahjoja.

Alkoholilahjan verotus?

Mutta mitä lahjaksi omille asiakkaille? Varmaan se yleisin lahja tulee tässä: alkoholilahjojen on verotuskäytännössä katsottu aina olevan edustuskuluja, jolloin niistä saa verotuksessa vähentää 50 %. Jos lahja on edustuskulu, ovat sen arvonlisäverot vähennyskelvottomia.

Mutta mitä itse ostan joululahjaksi henkilökunnalle? Itselleni ei niinkään ole väliä, meneekö lahjasta veroa. Jos lahjan tuottama ilo on suuri, se on varmasti noiden lahjojen verojen ja sivukulujen arvoista.

Näillä sanoilla, onkin hyvä mennä heti viikon lomalle Gran Canarialle, valmistautumaan henkisesti ensi viikon Tilin Takojien Pikkujouluja varten (Sokka irti).

Jos jäi jokin askarruttamaan mieltäsi lahjojen verotukseen liittyen, laita minulle kyselyä, vastaan mielelläni loman aikana myös kysymyksiisi :)

 

PS. Tilin Takojat- possun tonttulakki, näyttää juuri siltä miltä vaikuttaakin..DIY-vinkki kahdella niitillä väsätty kokoon :)

Terveisin Honi

 

verottajan ohje lahjojen verotuksesta: klikkaa tästä

verottajan ohje edustusmenoista: klikkaa tästä

verottajan ohje edustusmenojen arvonlisäverotuksessa: klikkaa tästä

 

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ