Blogi

KORONA JA YRITTÄJYYS

13.03.2020

KORONAN VAIKUTUS LIIKETOIMINTAAN

Korona ja yrittäjyys ei todellakaan kulje käsi kädessä. Korona vaikuttaa ikävästi jokaisen liiketoimintaan, niitä esteitähän ei ole tarpeeksi jo ennestään.

En todellakaan haluaisi 2020 vuoden ensimmäistä blogia aloittaa tällä aiheella, mutta aihe on ajankohtainen ja tilanteeseen on mahdollista sopeutua, kun tekee tarvittavat toimenpiteet ajoissa.

Kulut juoksee, mutta myynti ja kassavirta takkuaa?

Kun on näin tiukka tilanne edessä, kassavirran hallinnalla pärjää pitkälle. Kassavirtalaskelmalla selvitetään yrityksen todellinen maksuvalmius ennakkoon.

 

VEROHALLINNON MAKSUJÄRJESTELYT

Ensimmäisenä ehdottomasti voit osittaa suoritettavat arvonlisäverot ja työnantajan suoritukset. Aina pystyy siis Omaveron kautta tekemään maksuista maksujärjestelyt 1-24kk maksuajalla, jopa niinkin suurelle summalle kuin 100000€. Jos on kyse isommista summista, niin silloin luultavasti tarvitaan lisätietoja.

Myöskin omiin ennakkoveroihin kannattaa hakea muutosta. Jopa hakea ennakkoveron nollaksi, jos on tiukka tilanne ja haluaa pelata varman päälle.

Verohallinto varmasti tiedottaa näistä lisää ensi vkolla, vielä ei virallista tiedotetta ole ilmestynyt, mutta uskoisin että on tulossa esimerkiksi ilmoitusaikoihin lisää joustoa.

 

LAINAT JA NIIDEN JÄRJESTELYT

Ole myös pikana omaan pankkiin yhteydessä, pyydä laina-erien lykkäämistä, jos koet siihen tarvetta. Monet pankit ovat myös tiedottaneet, että joustavat näissä tilanteissa mielellään. Kysy siis aina omasta pankista kaikki vaihtoehdot, onko esimerkiksi mahdollista pienentää laina-eriä tai saada jopa lisää lainaa väliaikaisesti tiukkaan tilanteeseen.

Myöskin omat lainaturvat kannattaa tarkistaa, onko sellaisia olemassa. Jos esimerkiksi on autojen osamaksut rahoituksella, lainaturva auttaa sinua hoitamaan osamaksut, jos tulosi pienenevät tapaturmasta johtuvan sairasloman vuoksi.

 

YEL-MAKSUT

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä on määrätty olemaan poissa työstään koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yrittäjillä päiväraha määräytyy maksetun YEL:lin tai MYEL:lin mukaan. Karanteeniin voi määrätä ainoastaan viranomainen tartuntatautilain perusteella.

YEL:liä ehtii korottaa, jos pelkää karanteeniin joutumista, näin voit saada isompaa korvausta.

 

APUA LÖYTYY, JOTEN PYYDÄ SITÄ!

Tällaisissa tilanteissa oman kassavirranhallinta ja omien myyntisaamisten seuraaminen täytyy olla prioriteettilistalla ykkösenä. Yllämainituilla keinoilla saat jo varmasti paljon helpotusta kassatilanteeseen, mutta meiltä voit pyytää lisää neuvoja ja kerromme mielellään lisää.

Kuten kuvasta näkyy Sininen Possukin on varustautunut naamarilla, joka hankittiin Singaporesta. Itse Corona nyt ei taida olla tarpeeksi desinfioivaa, mutta ilmeisesti maistui kuitenkin ja tähän tilanteeseen kummallisen sopiva.

Muistakaa pestä käsiä tiuhaan, käyttää hanskoja yleisillä paikoilla ja flunssan sattuessa, jääkää suosiolla kotiin lepäämään, tänk juu.

Terveisin Honi

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ