Blogi

HALLITUKSEN JULKAISEMA "TUKIPAKETTI"

20.03.2020

YRITTÄJIEN JA PALKANSAAJIEN TYÖTTÖMYYSTURVAN PARANNUS

Myös yrittäjät pääsevät nyt työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Jos yritystoimintasi on sivutoimista, sinulla on oikeus työttömyysetuuteen. Päätoimisen yrittäjän työttömyysetuuden saaminen, ei edellytä yritystoiminnan lopettamista, kuten aikaisemmin.

Myös palkansaajien työttömyysturvaa on parannettu siten, että omavastuupäivät poistetaan. Työssäoloehtoa on myös lyhennetty seuraavasti: jos työssäoloehto ei muutoin täyty, työssäoloehto on 13 viikkoa niissä työsuhteissa, jotka ovat alkaneet 1.1.2020 tai sen jälkeen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TYEL 2,6 PROSENTTIA

Hallitus toteutti tilapäisen alennuksen 2,6 prosenttiyksikköä. Se toteutetaan viimeistään 1.6.2020 ja on voimassa 31.12.2020 saakka. Tämä on vain tilapäinen alennus ja korotus joudutaan maksamaan takaisin vuosina 2022-2025.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RAHOITUS

 

Finnveralle lisätään 12 lisämiljardia yhteensä rahoitusta. Nopeasti käsiteltävä takausmäärä nousee 150 000:sta yhteen miljoonaan, ja tämä poikkeus on voimassa 31.12.2020 asti.

 

Business Finlandille lisätään 150 lisämiljoonaa rahoituspalvelua, jonka kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LOMAUTUS

 

Lomauttaminen on muutettu yrityksille mahdollisimman joustavaksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa. Lomautusilmoitusaikaa lyhennetään 14:sta päivästä viiteen päivään. Lisäksi lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia.

Koeajalla saa myös purkaa työsopimuksen tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Karenssia ei tule kummallekaan, mutta yrittäjän takaisinottovelvollisuus nousee 6 kuukaudesta 9 kuukauteen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEUVONTAPALVELU

 

Yrittäjille suunnattua Talousapu-neuvontapalvelun toimintakykyä vahvistetaan 500 000 eurolla ja toteutetaan valtakunnallinen toimintamalli talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

APUA LÖYTYY EDELLEEN

Itseäni hiukan hirvittää tämä tilanne. Nyt ei hirvitä Koronavirus (eikä kyllä ole tähän asti hirvittänytkään, lähinnä tuo median aiheuttama paniikki on hiukan raivostuttavaa), vaan tämä tulevan kuplan muodostuminen. Nämä ovat kuitenkin kaikki vain lyhytaikaisia tapoja elvyttää yrityksiä, ja nämä lainat pitää maksaa myöhemmin takaisin. Toivoisin että yrittäjät pitävät sen mielessä, kun suunnittelette seuraavia liikkuja, että miettisitte sen verran pitkälle ja varaudutte myös että saatu ”tukipaketti” täytyy maksaa myöhemmin takaisin, ja varmastikin korkojen kera takaisin tavalla tai toisella. Huhhuh vaativa tilanne vaatii järeät juomat, desinfiointiainetta ei ole saatavilla, Possu turvautuu siis viskiin.

Mutta apua löytyy edelleen, meidän ”seurustelu-upseeri” Henri Kylenille saa soittaa ( 0505980081 henri.kylen@tilintakojat.fi) ja avautua omasta tilanteesta. Jos sinulla on yhtään huolia taloudensuunnittelussa, soita pliis Henrille ja pyydä apua. Me kyllä autetaan ja tuetaan meidän asiakkaita tämän vaikea ajanjakson yli. Edelleen #tueyrittäjää ja allekirjoittanut meneekin tästä tukemaan meidän rakasta Ostroferiaa <3

Terveisin Honi

Article image
< takaisin
OTA YHTEYTTÄ