Blogi

EDUNSAAJAREKISTERI

18.07.2019

Rahanpesulaki ja sen pohjana oleva EU:n rahanpesudirektiivi edellyttävät, että yritys tai yhteisö tunnistaa tosiasialliset edunsaajansa, ilmoittaa tiedot rekisteröitäviksi ja pitää tiedot ajan tasalla.

1.7.2019 – 1.7.2020 osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy tehdä kaupparekisteriin ilmoitus tosiasiallisista edunsaajistaan. Jos sinulla on kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö, mutta edunsaajana on yhtiömiehet, silloin sinun ei tarvitse tehdä edunsaaja-ilmoitusta.

Edunsaajilla tarkoitetaan rahanpesulaissa henkilöä, joka joko omistaa yrityksen tai muuten käyttää määräysvaltaa siinä, eli useimmiten tarkoitetaan yhtiön omistajia.

 

EDUNSAAJAN MÄÄRITELMÄ?

Edunsaaja joko omistaa yrityksen tai käyttää määräysvaltaa siinä. Jos seuraavista edellytyksistä täyttyy yksi, kyseessä on edunsaaja:

  • omistaa yli 25% osakkeista joko suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta
  • omistaa yli 25% osuuden yrityksen äänimäärästä joko suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta.
  • huom, tämä koskee vain yrityksiä, joilla on erilajisia osakkeita. Useimmilla yrityksellä on vain yhdenlaisia osakkeita, jolloin osuus osakkeista ja äänimäärästä on aina sama.  
  • käyttää muulla perusteella tosiasiallista määräysvaltaa yrityksessä, esimerkiksi osakassopimuksella.

Vaikka yrityksellä ei yllä mainitut vaatimukset täytykään, edunsaajailmoitus täytyy siltikin tehdä. Tällöin PRH merkitsee kaupparekisteriin edunsaajiksi hallituksen jäsenet, vastuunalaiset yhtiömiehet, toimitusjohtajan tai muun vastaavassa asemassa olevan henkilön.

 

MITEN TEEN EDUNSAAJA-ILMOITUKSEN?

Edunsaaja-ilmoituksen tekeminen on maksutonta ja sen voi tehdä tämän linkin kautta: PRH

 

MITÄ TIETOJA EDUNSAAJISTA KERÄTÄÄN?

Periaatteessa nämä tiedot ovat jo ennestään kaupparekisterissä, kuten nimi, henkilötunnus tai syntymäaika, kansalaisuus ja kotikunta. Ainoa uusi asia on määräysvalta tai omistusosuuden peruste ja laajuus.

 

KETKÄ SAAVAT NÄMÄ TIEDOT KÄYTTÖÖNSÄ?

Edunsaajien tiedot ovat maksullisia, eli niitä ei saa googlettamalla selville, kuten joitakin kaupparekisterin tietoja. Edunsaajien tietoja voivat saada PRH:lta ne, joilla on tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus.

Tieto edunsaajailmoituksen rekisteröinnistä on kuitenkin julkinen.

 

HENKILÖKOHTAINEN MIELIPIDE NÄISTÄ 2019 VUODEN MUUTOKSISTA

Muutoksethan harvoin ovat kivoja asioita, koska ne teettää ylimääräistä työtä. Toisaalta itse kun olen aina ollut utelias ja tällaiset muutokset ovat lähinnä kivoja pikku haasteita.

 

Tänä vuonna, Possun vuonna 2019 onkin uudistettu asioita rankalla kädellä: tulorekisteri, suomi-valtuudet, lainsäädännöt, edunsaajarekisterit jne. Ja muutokset ei lopu tälle vuodelle. Itse tein juuri edunsaajarekisteri-ilmoituksen, minulla kesti pari minuuttia että se oli valmis. Kaikilta se ei ehkä suju niin helposti, etenkin jos PRH:n sivut eivät ole tuttuja ennestään. Jos siis tuntuu, että on hankaluuksia edunsaajarekisteri-ilmoituksen kanssa, meihin voi olla yhteydessä, niin autetaan mielellään asian kanssa.

Torstaita elellään jo, huomenna on TGIF!

Käykäähän katsomassa meidän viimeisintä vlogia tästä: tilintakoja

 

Terveisin Honi

 

 

 

Article image
< takaisin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 
OTA YHTEYTTÄ